Shukar Club

Argumente împotriva discriminării

logo-ag-impreuna-format-web-220x161
EEA-Grants-320x202
fondong_logo-220x161
SHUKAR_club_logo-1024x587

Perioada de desfășurare


Clubul și-a deschis porțile în octombrie 2014, cu activități săptămânale destinate doar membrilor selectați la începutul fiecărui an școlar.

Descriere

SHUKAR Club – Argumente împotriva discriminării este un program de dezvoltare pentru tineri romi inițiat de ARDOR Muntenia alături de Agenția „Împreună” și finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.


Scopul proiectului este de a ajuta tineri ce doresc să fie actori vocali împotriva discriminării să devină portavoci ale nevoilor comunității și modele pentru alți tineri romi, într-un mediu ce le dezvoltă gândirea critică și discursul argumentat, folosind cele mai eficiente metode de învățare.

Activitățile de club se desfășoară în jurul a trei componente: instruire în argumentare și gândire critică prin dezbateri academice, seri de povești cu lideri ai comunității și sesiuni de scriere argumentativă și blogging colectiv. Proiectul „SHUKAR Club” abordează problema discriminării dintr-o perspectivă nouă și neobișnuită, care completează abordarile clasice în combaterea discriminării și rasismului. Rezultatul acestui proiect este formarea unui grup de tineri lideri romi, activi și vocali împotriva discriminării.


Pentru ARDOR Muntenia, acest program merge în direcția de dezvoltare din ultimii ani, aceea de a deschide cluburi de debate în licee mai mici sau mai puțin renumite din România. Un club de dezbateri pentru tineri romi este un spațiu pe care îl plănuiesc cu Gelu Duminică de luni bune. Acum a venit momentul să lansăm nu doar un club de debate, ci să deschidem un program de formare complex.”, a spus Emanuel Beteringhe.


„Cred că foarte mulți dintre copiii din grupurile dezavantajate și mai ales din cele de romi au o problemă cu stima de sine pentru că se cunosc foarte puțin și se lase cunoscuți foarte puțin. Ei trăiesc în stereotipii iar prin acest program încercăm să le dăm tăria de a se expune criticii, cunoașterii și conviețuirii.” – Gelu Duminică – președinte al Agenției „Împreună”


„Fie că este unul școlit și devine lider formal, fie că devine lider informal, ambii lideri sunt caracterizați prin două lucruri. Un lider are o idee și are followers. Sper ca acest program să le dea voce și idei tinerilor.” – Ciprian Necula – președinte Romano ButiQ și activist pentru drepturile romilor

Eveniment public


Miercuri, 30 martie 2016, are loc dezbaterea demonstrativă și evenimentul de bilanț al programului „SHUKAR Club – Argumente împotriva discriminării”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu participarea:

  • Gelu Duminică – Director Executiv al Agenției „Împreună”
  • Valeriu Nicolae – Secretar de Stat, MMFPSPV
  • Simona Adam – Director Cabinet Secretar de Stat, MMFPSPV
  • Emanuel Beteringhe – președinte executiv ARDOR
  • Membri ai clubului Shukar Club
Pagina evenimentului