Debating Threats to Democracy

Despre proiect


Proiectul Debating Threats to Democracy, iniţiat de IDEA Netherlands în 2016, constă în evenimente internaționale și naționale cu participanti din 15 țări europene, având scopul de a familiariza tinerii cu fenomenele care pot constitui amenințări la adresa democrației (de la apatie politică până la naționalism) și de a le oferi o platformă prin care să discute posibile soluții la aceste probleme.

Printre evenimentele internaționale la care a participat ARDOR, ca partener IDEA în cadrul acestui proiect, sunt DTTD Vilnius (2016) și DTTD Bratislava (2017), ambele conferințe care au oferit participanților posibilitatea de a participa la workshopuri pe probleme din domeniul politic și social, dar și de îmbunătățire a spiritului critic și capacității de comunicare prin intermediul dezbaterilor academice.

 

În luna februarie, ARDOR a inițiat un parteneriat cu ARDOR Muntenia pentru organizarea unui MMO (Muntenia Monthly Open) sub tematica “Debating Threats to Democracy”. În cadrul competiției, cele două runde de dezbateri au abordat problema amenințărilor la adresa democrației prin moțiunile “ Acest Parlament ar condiționa validitatea votului de promovarea unui test cu întrebări elementare despre regimul democratic din țara respective” (prepared) și “Acest Parlament ar da unfriend prietenilor de pe Facebook care postează comentarii și statusuri ofensatoare” (impromptu).

 

Rundelor li s-a adăugat o dezbatere publică pe tema “Ar trebui Statele membre ale Uniunii Europene să introducă votul obligatoriu?”.  La sfârșitul dezbaterii, publicul a avut ocazia de a susține floor speeches, adică discursuri scurte (1 minut) în favoarea uneia dintre cele două poziții, aducând idei pe care le considerau importante deși nu fuseseră menționate în dezbatere. De asemenea, 3 participanti la DTTD Vilnius au povestit despre experienţa pozitivă avută în cadrul proiectului.

Proiectul Debating Threats to Democracy este prezentat pe larg la aceasta adresa.