Despre dezbateri

Află mai multe despre dezbateri și despre cei care le practică

Cum arată o dezbatere ?

Dezbaterile presupun 2 echipe de câte 3 vorbitori. Fiecare echipă argumentează pro sau contra unei teme date (o temă de actualitate pentru societate, care poate fi din orice domeniu – economie, politică, cultură, etică, tehnologie etc). Fiecare echipă are în total 4 discursuri în care să își susțină argumentele pro sau contra moțiunii. La finalul rundei, arbitrul (o persoană cu multă experiență în dezbateri) decide ce echipă a argumentat mai convingător și a câștigat meciul.

home1

Cluburi de dezbateri

ARDOR Muntenia este cea mai mare asociație de dezbateri din România. Un club de dezbateri este o activitate extracuriculară în care debaterii se pregătesc sub îndrumarea unui instructor. Peste 60 de licee si universități din România găzduiesc un club de dezbateri în instituția lor condus de un profesor sau instructor de dezbateri. La întâlnirile săptămânale de club elevii sau studenții învață să vorbească în public, să argumenteze, să susțină o prezentare și să se documenteze.

Cu ce ajută dezbaterile ?

Dezbaterile pun accent pe gândirea critică, comunicarea eficientă, informarea independentă și lucrul în echipă. Dezbaterile formează abilități care servesc în școală, la locul de muncă, în viața politică și în îndeplinirea responsabilităților de cetățean într-o societate democratică. Odata ce studenții au învățat să dezbata, sunt mai abili în a examina critic discursurile politice ale reprezentanților lor, și pot emite judecăți informate cu privire la problemele cu care societatea se confruntă.

Dezbaterile în cifre

Liceele și universitățile din România organizează lunar competiții de dezbateri. Dezbaterile competiționale au diferite niveluri de dificultate și se adresează atât elevilor începători (care nu au mai făcut dezbateri), echipelor avansate sau tuturor echipelor (competiții de tip OPEN, deschise tuturor participanților cu diferite niveluri de experiență).

Echipele din Muntenia participă anual la Campionatul European și Mondial de Dezbateri, competițiile de dezbateri de la Cambridge, Oxford și din alte țări, unde au obținut locurile I, II sau III la ultimele ediții.

Echipele participante la o competiție dezbat între 2 și 8 teme diferite, dintre care o parte sunt anunțate pe loc, iar altele pregătite în prealabil. Echipele trebuie să susțină sau să argumenteze împotriva subiectului în dezbatere, în funcție de un mecanism de alocare aleatorie a rolurilor în dezbatere. Un arbitru analizează dezbaterea și decide care este echipa care a argumentat mai eficient și acordă punctaje fiecărui vorbitor în parte.

Formatul de dezbateri folosit în competițiile pentru elevi este World Schools Debate, iar formatul tradițional pentru competițiile dedicate studenților este British Parliamentary (după modelul parlamentului britanic).